Fair Play
Spelregels zijn er niet alleen om sport sportief te houden. Regels bieden ook bescherming tegen onverantwoord gedrag. Je houden aan de regels voorkomt blessures en die vormen een van de grootste bedreigingen van het plezier in sport. Dus is er alle reden voor iedere sporter of sportliefhebber om aandacht te besteden aan Fair Play.
Sportieve strijd, zeker in takken van sport waar direct contact is met de tegenstander, vergt zelfbeheersing. Heldere regels en het consequent toepassen daarvan zijn nodig. Te veel blessures zijn het gevolg van overtredingen. Respect voor de regels en voor elkaar voorkomt onnodig letsel.
Ken de regels Het begint er natuurlijk mee dat iedereen de spelregels kent én weet waar die voor dienen. Regels zorgen voor een eerlijke wedstrijd, maar ook voor de bescherming van alle betrokkenen. Een tackle met gestrekt been, lichamelijk contact in het basketbal, een hockeystick boven schouderhoogte: allemaal verboden handelingen om de veiligheid tijdens het spel te vergroten. Tijdens trainingen en rond wedstrijden heeft de trainer de taak om te werken aan spelregelkennis en het naleven van de regels.
Er ligt echter ook een taak bij iedere sporter of ouder om bij twijfel over regels of overtredingen te vragen om duidelijkheid. Praat erover Sporters zijn gewend de grenzen op te zoeken. Dat geldt ook voor de grens tussen sportief en onsportief gedrag. Agressief spel, harde overtredingen, intimideren van tegenstanders en scheidsrechter; het lijken algemeen geaccepteerde middelen om een overwinning in de wacht te slepen. Het is niet makkelijk om dit soort gedrag aan de orde te stellen. Tóch is het belangrijk dat trainers en sporters in gesprek gaan, zodat iedereen nadenkt over zijn gedrag. Om verloedering te voorkomen en de sport leuk te houden.
Geef het goede voorbeeld. Iedere sporter heeft een voorbeeldfunctie. Denk bijvoorbeeld maar eens aan het eerste team waarbij allemaal (jonge) supporters langs de lijn staan. Voor trainers is er een extra rol. Zij zijn voor veel sporters een voorbeeld. Kritiek op een overtreding en het complimenteren van een sporter die zich sportief gedraagt, bepalen vaak de houding van de hele ploeg, ook al maak je je er misschien niet meteen populair mee. Een goed voorbeeld is belangrijk, niet alleen tijdens de training, wedstrijd of het coachen, maar ook in het clubhuis.
Word bewust van je gedrag. Als sporter ben je je lang niet altijd bewust van je gedrag. Ook schat je het gedrag van je tegenstander wellicht verkeerd in. Je zult versteld staan wanneer je eens een video-opname van jezelf terug kijkt.
Dan kom je er wellicht achter dat de situatie toch wel anders was dan je dacht. Als trainer kun je eens een wedstrijd opnemen op video en deze nabespreken. Zoiets kan verhelderend zijn. Op www.sport.nl/sportiviteitenrespect staat een kijkwijzer, waarmee sporters bij het kijken naar anderen, unfaire acties kunnen turven om daarmee het gedrag op het sportveld ter discussie te stellen.
Met z’n allen het uitdragen van de Fair Play-gedachte kan heel goed binnen de vereniging.
Voldoende draagvlak is daarvoor belangrijk. Het mooiste zou zijn om met sporters, het bestuur, trainers en zo mogelijk ouders van jeugdleden afspraken te maken over wat wel en wat niet getolereerd wordt.